Slow foxtrot

Slow Foxtrot

Deze dans is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij langzamer gespeeld. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel gewoon foxtrot genoemd. Dat is echter niet terecht, aangezien de Foxtrot van tegenwoordig een andere dans is. Wel was dit de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in slow foxtrot.

Hoe dans je deze dans?

Passen van de man:
Met rechts 1 stap vooruit over de hak.
Met links 1 stap vooruit over de teen iets naast de dame.
Met rechts 1 stap vooruit over de teen.
Met links 1 stap vooruit over de hak.
Met rechts 1 stap vooruit over de hak recht voor de dame.
Met links 1 stap vooruit over je teen.

Passen van de vrouw:
Met links 1 stap achteruit.
Met rechts 1 stap achteruit.
Met links 1 stap achteruit.
Met rechts 1 stap achteruit.
Met links 1 stap achteruit.
Met rechts 1 stap achteruit.

Danshouding:

De heer en dame staan met de buiken tegen elkaar aan(1). De heer houdt zijn linkerhand ongeveer op oorhoogte in een licht gebogen stand(2). De dame legt haar rechterhand op de linkerhand van de heer waarbij de vingers zich sluiten rond de hand van de heer(2). De rechterhand van de heer gaat op de rug van de dame net onder haar linker schouderblad(3).De linkerhand van de dame ligt op de bovenarm van de heer(4).

Dansrichting:

De man kijkt in de richting van de muur. De vrouw kijkt dus de zaal in. Het geheel moet er soepel en elegant uitzien. De voorwaartse Slow stappen worden altijd over de hak naar voren gedanst terwijl de Quick in bijna alle gevallen op de tenen gedanst wordt. Het ritme van deze dans is slow-quick-quick. Het belangrijkst aan de Slowfox is dat er in deze dans nooit een sluitpas voorkomt behalve bij de heel-turn.